Zorgverzekering aanvragen

Wil je een nieuwe zorgverzekering aanvragen? Dan is het slim om eerst verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om de juiste zorgverzekering voor jouw persoonlijke situatie te vinden. In een online vergelijking kun je de diverse zorgverzekeringen vergelijken op kwaliteit, prijs en inhoud. Een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Er zijn twee redenen om een zorgverzekering aan te vragen. Als je nog geen Nederlandse basisverzekering hebt, is het nodig deze aan te vragen. Daarnaast kun je ook een nieuwe zorgverzekering aanvragen, omdat de verzekering die je nu hebt niet meer bij je past. Of omdat je bij een andere verzekeringsmaatschappij minder premie betaalt.

Wanneer vraag je een nieuwe zorgverzekering aan?

Als je wilt overstappen naar een andere verzekering kun je dat doen tijdens de jaarlijkse overstapperiode in november en december. Natuurlijk kun je je al eerder in het jaar oriƫnteren op de beste zorgverzekering voor jou. Dat doe je snel en handig met een online vergelijking. Het aanvragen van de verzekering is zo geregeld. De meeste verzekeringsmaatschappijen regelen de overstap voor je, zodat je daar zelf verder geen omkijken naar hebt. De nieuwe zorgverzekering gaat in op 1 januari van het nieuwe jaar. Vanaf die tijd ga je dus ook het nieuwe premiebedrag betalen.

Waar let je op bij het aanvragen van een zorgverzekering?

Als je een nieuwe zorgverzekering gaat aanvragen, is het goed om op een aantal zaken te letten. Die helpen je bij de keuze van de juiste verzekering. In de eerste plaats is de premie natuurlijk belangrijk. Maar laat je niet verleiden om alleen daar naar te kijken. Het is namelijk ook van belang welke dekking je voor die premie krijgt. Worden de zorg die jij nodig hebt vergoed? Soms heb je daar nog een aanvullende verzekering voor nodig. Daarnaast speelt de zorgkeuze mee. Bij sommige verzekeringen kun je alleen gebruik maken van ziekenhuizen en zorgverleners die een contract met de verzekeringsmaatschappij hebben. Andere verzekeraars bieden je vrije keuze.

Verzekering aanvragen

Bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering kun je je hele gezin meeverzekeren. Houdt daarbij wel rekening met de verschillende vormen van zorg, die je partner en kinderen nodig hebben. Soms kan het handiger zijn voor iedereen een aparte zorgverzekering aan te vragen. Als gezin ben je namelijk niet verplicht bij dezelfde verzekeringsmaatschappij verzekerd te zijn. Bij het vergelijken van de verschillende zorgverzekeringen kun je hierop letten. Zodra je de juiste zorgverzekering hebt gevonden, vraag je deze aan bij de aanbieder. Dat doe je gemakkelijk online of per telefoon. Hierna heb je 14 dagen bedenktijd, waarin je de verzekering kosteloos kunt annuleren.

Acceptatieplicht

Iedere zorgverzekeraar biedt een basis ziektekostenverzekering aan. De verzekeringsmaatschappij heeft acceptatieplicht. Dat wil zeggen dat ze je aanvraag voor de basisverzekering niet mogen weigeren vanwege geslacht, leeftijd of medische redenen. In sommige gevallen mag een verzekeraar de aanvraag wel weigeren. Dat geldt bijvoorbeeld voor personen die eerder gefraudeerd hebben met de basisverzekering of die te boek staan als wanbetaler. Daarnaast kan de verzekeraar de aanvraag weigeren als je al een zorgverzekering bij een andere aanbieder hebt en nog niet mag wisselen.